از آنجا که مسئله عفاف و حجاب، مساله ای عقلی، اخلاقی و شرعی است و در عین حال مساله عفاف فراتر از حجاب و حجاب قسمی از اقسام عفاف می باشد. برای تبیین جامع در ارائه شاخص ها، ابتدا انواع عفاف در ابعاد زیر بیان می شود:
1. عفاف در نگاه: نگاه عفیفانه هم برای آقایان و هم برای خانم ها مورد تاکید قرآن کریم می باشد و چشم چرانی و هرزگی در نگاه تقبیح و منکر شمرده شده است.
وظایف دستگاه: دستگاه های دولتی می باشد شرایط در چینش های محیطی، فرهنگ سازی های تنبیهی و تشویقی و .. را به گونه ای تنظیم نماید که محیط کاری حتی المقدور مصون از ناامنی و بی عفتی در نگاه باشد.
2. عفاف در گفتار: عفت کلام و خوب سخن گفتن از امور قرآنی است که لازمه جامعه ی با فرهنگ و تمدن ساز می باشد. مردمی که نتوانند خوب صحبت کنند، مردمی رشد نایافته هستند که در حداقل تعاملات اجتماعی با مشکل مواجه شده و باعث بسیاری از نزاع ها و اختلافات و بدبینی ها می شوند.
وظایف دستگاه: دستگاه های دولتی موظفند با هرگونه بی عفتی در کلام به طور جد مقابله نموده و مروج عفت کلام باشند. مدیران و کارمندان باید به بهترین شکل با همدیگر و خصوصاً ارباب رجوع برخورد نموده و مراجعین را حقیقتاً ارباب رجوع بدانند و از احترام های لازم شأن انسانی دریغ ننمایند.کارمندانی که با لحن بد با ارباب رجوع و یا همکاران صحبت می نماید، جواب سلام ارباب رجوع را نمی دهد، با ضمیر مفرد و بی ادبانه با مخاطب صحبت می کند و به بهانه مشکلات زندگی و اقتصادی، کرامت انسانی مراجعین را رعایت نمی کند متناسب با رفتارشان باید مورد تذکر و مواخذه قرار گیرند.
2. عفاف در حرکات و سکنات : وقار و طمانینه در حرکات به گونه ای که جلب توجه نکند، لازمه عفت انسان با شخصیت است. ممکن است فردی پوشش کامل داشته باشد ولی حرکات غیرعفیفانه و جلف داشته باشد. قرآن کریم بر این نوع از عفت تاکید می نماید.
وظایف دستگاه: کارمندانی که دارای متانت در حرکات و سکنات هستند باید الگو و مورد تشویق قرار گیرند و در مقابل، کارمندانی که در حرکات و سکنات از متانت و وقار لازم برخوردار نیستند و حرکاتشان باعث جلب توجه نامتعارف دیگران می باشد، باید مورد تذکر قرار گیرند و دستگاه ها این مساله را ضد ارزش جلوه داده و زمینه خودنمایی را مسدود نمایند.
4. عفاف در معاشرت: یکی دیگر از انواع عفاف در قرآن کریم حجب و حیا در معاشرت خصوصاً رعایت مسایل محرم و نامحرم، اجازه گرفتن در ورود به محیط های امن و برهم نزدن آرامش مکان های زندگی می باشد.
وظایف دستگاه: رعایت حریم محرم و نامحرم در محیط کاری، عدم استفاده از الفاظ نامناسب برای نامحرم، صدا کردن نامحرم با اسم کوچک و با ضمیر مفرد، ورود به مسایل غیرکاری از جمله مصادیق غیرعفیفانه در محیط کار می باشد که باید با برنامه ریزی های ملی و فرهنگ سازی های ایجابی این مساله را تدبیر کرد.
5. عفاف در پاکدامنی: عفت در ارتباطات عاطفی و جنسی از وجوه عفت است که قرآن کریم برای حفظ و صیانت خانواده ها هم در مورد آقایان و هم در مورد خانم ها در آیات زیادی به آن توجه داده است.
وظایف دستگاه: دستگاه ها باید مراقب عفاف در پاکدامنی در محیط های کاری، با زدودن زمینه های بروز و ظهور آن باشند. هیچگاه نباید ارتباطات غیرکاری در دستگاه ها عادی سازی شود و نباید از زمینه های ایجاد این گونه مسایل به سادگی عبور کرد. بی توجهی به این مساله باعث وجود مشکلات عدیده در زندگی خانوادگی و تولید فساد و فحشاء می شود. از موارد شش گانه عفاف، در پنج مورد ذکر شده به تناسب شرایط دستگاه ها، شاخص های مصداقی تر و همچنین روش های تشویقی و توبیخی توسط شورای امر به معروف و نهی از منکر دستگاه تبیین می شود.
6. عفاف در پوشش: یکی از انواع عفاف، عفت در پوشش و حجاب اسلامی برای خانم ها و آقایان است، به دلیل اهمیت مساله در اسلام و قوانین کشور به پوشش افراد خصوصاً در صحنه اجتماع و محیط کار و فعالیت اهمیت داده شده و افراد از بدپوشی و بی عفتی در پوشش تهی شده اند.
از آنجا که قانون گذار به صورت مشخص تبیین شاخص های عفاف در پوشش و حجاب اسلامی را مدنظرقرار داده است، لذا شاخص های پوشش اسلامی برای کارکنان خانم و آقا به تفکیک با بسط بیشتر ارائه می گردد.