تغذیه مناسب در شرایط آلودگی هوا
بهترین روش برای مصون ماندن از اثرات مخرب آلودگی هوا، پرهیز از قرار گرفتن درهوای آلوده است. اگرچه روش تغذیهای خاصی برای مقابله با تاثیرات زیانبار آلودگی هوا بر بدن وجود ندارد ولی کمبودهای تغذیه ای در افراد خطرات آلودگی هوا را تشدید میکند.
کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلایان به بیماری های قلبی و ریوی گروه های در معرض خطر آلودگی هوا هستند. در حالت عادی سیستم دفاعی بدن سلول ها را از آسیب های بیرونی محافظت می کند. اما آلاینده ها و عوامل مخرب محیطی باعث می شود بدن نتواند مبارزه کند و سلول های بدن توسط رادیکال های آزاد آسیب می بیند. در شرایط آلودگی هوا باید منابع غذایی حاوی آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین های E، C، کاروتنوییدها در برنامه غذایی روزانه بیشتر مصرف شوند.
در برنامه غذایی روزانه مصرف میوه و سبزی را افزایش دهید. پکتین موجود در سیب و مرکبات باعث دفع سرب می شود. مصرف روزانه میوه های حاوی پکتین برای کاهش خطر آلودگی هوا بسیار مناسب است.
ویتامین C در سبزی ها و میوه های تازه وجوددارد . مرکبات ، کیوی ، فلفل سبز، انواع کلم ، گوجه فرنگی، سبزی های برگی، اسفناج از منابع غذایی حاوی ویتامین C هستند. بتاکاروتن یکی از کارو تنوئیدهای مهم و پیش ساز ویتامین A است که برای تقویت سیستم ایمنی نقش دارد. سبزی ها و میوه های سبز ، زرد و نارنجی مانند هویج ، کدوحلوایی ، انواع کلم ، اسفناج ، از منابع خوب بتاکاروتن هستند. توصیه می شود روزانه 5-3 واحد از گروه سبزی ها و 4-2 واحد از گروه میوه ها استفاده کنید. حداقل دوبار در هفته ماهی مصرف کنید. مصرف ماهی های روغنی که سرشار از امگا3 هستند، می توانند در خنثی کردن اثرات زیان بار ترکیبات التهاب آور مفید باشند.
بهتر است ماهی بصورت بخارپز یا تنوری با افزودن چاشنی هایی مانند آب لیمو یا آب نارنج مصرف شود. روزانه از شیر و مواد لبنی کم چرب و پرو بیوتیک مانند ماست و پنیر کم چرب به مقدار کافی مصرف کنید.
از مصرف غذاهای سرخ شده ، فست فودها و غذاهای فرآوری شدهای که مواد نگهدارنده دارند پرهیز کنید. در روزهای آلودگی هوا آب و مایعات بیشتری مصرف کنید. دانش آموزان در مدرسه روزانه یک بسته میان وعده سالم شامل یک میوه ترجیحا سیب یا مرکبات ، شیر کم چرب و 50 گرم از انواع مغزها مصرف کنند.