هر آنچه که لازم است در خصوص بیماری آنفلوانزا بدانیم

همه ساله با شروع فصل پائیز فعالیت ویروس های آنفلوانزا نیز شروع و بیماری آنفلوانزا شایعترین بیماری تنفسی نیمه دوم سال می باشد. علائم اصلی این بیماری تب، گلو درد و سرفه می باشد که گاهی با بدن درد، خستگی و تهوع و استفراغ همراه است. سرایت بیماری از فرد مبتلا و از طریق قطرات ریز تنفسی هنگام سرفه و عطسه صورت می گیرد. سطوح آلوده به این قطرات نیز می تواند از طریق دست باعث ابتلا افراد شود. در ادامه نکات بسیار مهمی در رابطه با این بیماری ذکر می گردد:

1.  عامل بیماری آنفلوانزا، ویروس می باشد که در بیشتر مواقع به خصوص در روزهای اول ابتلا نیازی به مصرف   آنتی بیوتیک ندارد، لذا شایسته است از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک خودداری و با پزشک مشورت گردد.
  2.   علائم بیماری آنفلوانزا در گروه های پرخطر خیلی شدیدتر ظاهر شده به طوری که نیاز به  بستری شدن در این گروه افزایش می یابد. گروه های پرخطر شامل ( سالمندان بالای ۶۵ سال، کودکان ۶ ماه تا ۵ سال،کودکان و نوجوانان زیر ۱۸ سالی که تحت درمان طولانی مدت با آسپیرین هستند، مصرف کنندگان داروی کورتون به مدت طولانی، خانم های باردار به خصوص در سه ماهه دوم و سوم، مبتلایان به بیماری های مزمن و ناتوان کننده مثل سرطان، دیابت، فشارخون، بیماری قلبی، ریوی، کلیوی و ... .
  3. مصرف آمپول دگزامتازن و سایر کورتون ها در درمان بیماری آنفلوانزا جایگاهی نداشته و حتی باعث پیشرفت  بیماری می گردد مگر در شرایط خاص آن هم در بیماران بستری، لذا شایسته است از مصرف خودسرانه آن و اصرار به پزشک معالج در نسخه کردن آن خودداری گردد.
  4. بیماران مبتلا به آنفلوانزا لازم است ضمن مصرف داروهای تجویزی ( تب بر، مسکن، آنتی هیستامین، ویتامین Cجهت بهبودی سریعتر و جلوگیری از شیوع بیماری، هنگام سرفه و عطسه از ماسک ساده جراحی استفاده کنند و یا جلو دهان خود را بگیرند، از حضور در محل های پر جمعیت خودداری کنند، تا رفع تب از محل کار یا مدرسه مرخصی گرفته و در منزل استراحت کنند و از غذای های خانگی، مقوی و بدون ادویه جات مصرف کنند.
  5. برخی عوارض بیماری آنفلوانزا از قبیل خستگی، سرفه و ... ممکن است تا هفته ها یا ماه ها با بیمار همراه باشد که در این صورت لازم است تا با مراجعه منظم به پزشک معالج و به کار بردن توصیه های وی تا بهبودی کامل صبور باشند.
  6. افراد سالم جهت جلوگیری از ابتلا به این بیماری لازم است تا از دست دادن و تماس های نزدیک تر از یک متر با فرد بیمار خودداری کنند، از مسافرت های بی مورد به خصوص به کلان شهر ها و شهرهای با آلودگی هوای بالا پرهیز کنند و از همه مهمتر قبل از تماس دست ها با صورت و دهان و بینی و قبل از خوردن حتما دست ها را با آب و صابون به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه شست و شو دهند.
  7. توجه به باورهای غلط در خصوص تزریق واکسن آنفلوانزا قطعا سلامت جامعه را تهدید خواهد کرد و ضمن تاکید بر تزریق همه ساله ی واکسن آنفلوانزا به اطلاع می رساند که تمامی کادر درمانی که با بیماران در تماس هستند، کلیه افرادی که جزو گروه های پرخطر هستند و افرادی که در طول زمستان و پائیز به طور مکرر دچار بیماری آنفلوانزا می شوند واجب است تا واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند. شاید واکسن ایمنی ۱۰۰ درصد ایجاد نکند ولی می تواند جلو ابتلا به فرم های شدید آنفلوانزا را بگیرد. کودکان تا ۹ سال که برای اولین بار واکسن تزریق     می کنند باید دو نوبت به فاصله یک ماه تزریق را انجام و در سال های بعد همانند بزرگسالان تزریق یکبار واکسن کافی است. بهترین زمان تزریق واکسن شهریور و مهر ماه هر سال است اما هر زمان تا پایان سال که تزریق گردد مفید فایده خواهد بود.

دکتر مهدی فارسی

کارشناس مسئول آنفلوانزا و IHR معاونت بهداشتی