معرفی واحد بهبود تغذیه

 

mailرسالت

mailبیانیه ماموریت

mailاهداف برنامه عملیاتی سال جاری

mailاعضای واحد

mailبرنامه استراتژیک واحد یا برنامه های بلند مدت

 

 

رسالت واحد :

با توجه به مطالب پیشگفت ، رسالت واحد بهبود تغذيه جامعه، كمك به بهبود امنيت غذاييو ارتقای كيفيت تغذيه اقشار مختلف جامعه از طريق ارتقاي سطح حمایت های تغذیه ای ، دسترسي فيزيكي- اقتصادي، افزايش سواد و فرهنگ تغذيه‌اي و رهايي از بيماري‌ها با استفاده از تمهيداتي از قبيل طراحی مداخلات مبتنی بر شاخص ها ، اطلاع‌رساني و آموزش ، جلب مشاركت ادارات و ارگان های دخیل در عرصة غذا و تغذيه در سطح استان ، نظارت بر نحوه اجرای فعالیت های پیشگیرانه مرتبط با تغذیه در سطوح مختلف PHCمی باشد.

انتظار می رود با برنامه ریزی ها و تلاش های تیم کارشناسی تغذیه سطح استان، كيفيت زندگي و امنيت غذايي جامعه با افزایش سواد تغذیه ای، قدرت انتخاب و تصميم گيری خانواده ها بهبود یابد، به طوری که اکثریت افراد بتوانند انتخاب های مناسبی از جانشين هاي غذايي را در برنامه غذایی خود داشته باشند و از این طریق مشكلات تغذيه‌اي اعم از كم خوري، پرخوري و كمبود ريزمغذي‌ها در آنها كاهش يابد. در نهایت امید است این امر منجر به دستیابی به جامعه ای سالم و پويا براي فعاليت در عرصه‌هاي علمي و فناوري گردد كه همواره در جهت توسعه اجتماعي ، اقتصادي و فرهنگي كشور گام بر مي دارند.

 

بیانیه ماموریت :

مطالعات مختلف تغذيه اي در ساليان گذشته نشان داده اند كه سوء تغذيه در ابعاد مختلف در نقاط مختلف كشور وجود دارد. بر اين اساس مهمترين مشكلات تغذيه اي عبارتنداز سوء تغذيه پروتئين- انرژي در كودكان زير ۵ سال، كمبود ريزمغذي ها از جمله كمبود آهن، يد، روي و كلسيم، كمبود ويتامين هاي A، B۲و D. محدوديت دسترسي فيزيكي به غذا ، تناوب دستيابي به انواع خاص غذاها (به دليل تغييرات فصلي)، دسترسی ناکافی به مراقبت هاي بهداشتي در مناطق محروم ، نوسانات قيمت موادغذايي از عوامل عمده بروز سوءتغذيه و كمبود ريزمغذي ها است.

از سوي ديگر، روند بيماري هاي متابوليك مرتبط با تغذيه از جمله اضافه وزن و چاقي، ديابت، بيماري هاي قلبي عروقي و انواع سرطان ها روند روبه گسترش و هشدار دهنده اي را طي مي كند.

چاقي و اضافه وزن به دلايل متعدد از جمله عوامل فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي ، فاكتورهاي ژنتيكي و تغيير در الگوي مصرف غذايي، مصرف بي رويه فست فودها، غذاهاي چرب و قندهاي ساده از جمله نوشابه هاي شيرين و گازدار ايجاد مي شود و كاهش آن علاوه بر برنامه هاي فرهنگ سازي تغذيه اي نياز به تغيير در شيوه زندگي و افزايش تحرك بدني دارد . ايجاد عادات و رفتارهاي تغذيه اي صحيح از دوران كودكي و آموزش تغذيه در کلیه سطوح جامعه و به خصوص در مدارس بايد پی گیری شود چرا که چاقي دوران كودكي و نوجواني در دوران بزرگسالي ادامه مي يابد و خطر بيماري هاي متابوليك را افزايش مي دهد. در حال حاضر ، بيماري هاي قلبي- عروقي يكي از علل عمده مرگ و مير در ايران به شمار مي رود . عدم رعايت تغذيه صحيح ، مصرف زياد چربي ها ، بيش از مقادير توصيه شده ، به ويژه چربي هاي حيواني و روغن هاي نباتي كه حاوي مقادير زياد اسيدهاي چرب ترانس و اشباع شده مي باشد، از مهم ترين دلايل بروز بيماري هاي قلبي و عروقي است. اطلاعات موجود حاكي از افزايش كلسترول خون در درصد قابل توجهي از مردم كشور مي باشد.

كيفيت نامطلوب روغن هاي خوراكي يكي از مشكلات عمده و زمينه ساز بيماري هاي قلبي و عروقي در كشور است . بر اساس نتايج بررسي مصرف مواد غذايي ، مصرف قند و شكر ، چربي ها و مواد نشاسته اي در كشور و در استان اصفهان بيش از مقادير توصيه شده است. در حالي كه مصرف ميوه و سبزي، شير و لبنيات و گوشت و حبوبات از مقادير توصيه شده روزانه كمتر است. از اين رو، اطلاع رساني و فرهنگ سازي تغذيه اي با توجه به سبد مطلوب غذايي براي كاهش خطر بيماري هاي متابوليك حائز اهميت است. در عين حال، بايد خاطر نشان كرد كه خطر ابتلاي به بيماري هاي متابوليك لزوما" منحصر به طبقات پر درآمد نيست بلكه طبقات كم درآمد نيز آسيب پذيري بالا دارند. وجود هم زمان سوءتغذيه در كودك، چاقي و اضافه وزن و كمبود ريز مغذي ها در ساير افراد خانوار هاي كم درآمد اهميت و ضرورت ارتقای فرهنگ و سواد تغذيه اي جامعه و آموزش همگاني تغذيه با همكاري كليه دستگاه هاي ذيربط را مي طلبد.

عدم توجه کافی به مشاوره تغذيه و رژيم درماني براي بيماران مبتلا به اختلالات تغذیه ای و بیماریهای متابولیک مرتبط با تغذیه در حال حاضر در كشور و استان به عنوان يك مشكل عمده مطرح است. توجه به وضعيت تغذيه بيماران و ايجاد بستر مناسب براي ارائه خدمات مشاوره و رژيم درماني براي آنان يكي ديگر از اولويت هاي برنامه بهبود تغذيه جامعه است. علاوه بر اين، برنامه ريزي در جهت بهبود وضعيت تغذيه در مراكز جمعي عرضه و توزيع غذا از جمله سلف سرويس ها و رستوران هاي ادارات دولتي و خصوصي، سربازخانه ها، دانشگاه ها، مدارس شبانه روزی، مهد كودك ها و موسساتی که در آنها حداقل یک وعده غذا سرو می شود ؛ به منظور حصول اطمينان از توزيع و عرضه غذاهاي سالم و با ارزش غذايي براي حفظ سلامت تغذيه اي افرادي كه حداقل يك وعده غذاي روزانه را در خارج از منزل صرف مي كنند، حائز اهميت است.

فقر به عنوان يكي از عوامل موثر در نا امني غذايي و سوء تغذيه مطرح است. با توجه به اينكه تامين سلامت تغذيه اي جامعه شديدا" به درآمد و قيمت ها بستگي دارد ، لذا به كارگيري سياست هايي به منظور جلب همکاری ارگان های حمایتی با هدف كاهش فقر، ايجاد اشتغال و درآمد ، توزیع سبدهای غذایی مطلوب در ميان طبقات كم درآمد در شهر و روستا به عنوان يك برنامه هدفمند موجب افزايش دسترسي اقتصادي گروه هاي آسيب پذير به غذا مي شود.

 

اهداف برنامه عملیاتی سال جاری :

 

هدف كلي :

تأمين، حفظ و ارتقاي وضعيت تغذيه جامعه

اهداف برنامه ای :

هدف کلی برنامه ( ۱ ) :کاهش شیوع سوء تغذیه در کودکان زیر ۶ سال

هدف کلی برنامه ( ۲ ) :کاهش شیوع سوء تغذیه در دانش آموزان

هدف کلی برنامه ( ۳ ) : کاهش شیوع تولد نوزادان کم وزن

هدف کلی برنامه ( ۴ ) :کاهش شیوع سوء تغذیه در میانسالان

هدف کلی برنامه ( ۵ ) :کاهش سوء تغذیه در سالمندان

هدف کلی برنامه ( ۶ ) :کاهش شیوع گواتر در کودکان ۱۰-۸ ساله

هدف کلی برنامه (۷ ) :كاهش شيوع كم خوني در گروههای سنی مختلف

هدف کلی برنامه ( ۸ ) :کاهش شیوع اختلالات ناشی از كمبود سایر ریز مغذی ها(ویتامین A،D،B2 ، روی و كلسیم )

هدف کلی برنامه( ۹  ) :كاهش شيوع ديابت

هدف کلی برنامه ( ۱۰ ) :كاهش شیوع بیماری های قلبی عروقی

هدف کلی برنامه ( ۱۱) :کاهش شیوع چاقی

هدف کلی برنامه ( ۱۲ ) :کاهش شیوع سرطان

هدف کلی برنامه ( ۱۳ ) :کاهش شیوع اختلالات تغذیه ای در کارکنان مراكز عمومی و جمعی

هدف کلی برنامه( ۱۴) :کاهش شیوع اختلالات تغذیه ای درگروه هاي سني مختلف در بحران

هدف کلی برنامه (۱۵):استقرار برنامه جامع ارتقاء فرهنگ و سواد تغذيه اي جامعه

 

 

کارشناسان واحد :

سکینه جعفری :کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه sakineh_jafari@yahoo.com

مرجان منوچهری:کارشناس واحد بهبود تغذیهmanoochehrim@yahoo.com

مریم فولادگر :کارشناس واحد بهبود تغذیهmaryamfoladgar@yahoo.com

زهرا کیانی :کارشناس واحد بهبود تغذیهkiani.zahara@yahoo.com

 

تماس با ما

اصفهان ، خیابان ابن سینا ، جنب بیمارستان امین ، حوزه معاونت بهداشتی

کد پستی : ۸۱۴۸۶۵۳۳۷۴

 

شماره تماس کلیه واحدها

 

پست الکترونیکی :

 

Health@mui.ac.ir